خراسان جنوبی آماده سرمایه گذاري مشترک با کشور افغانستان است

استاندار خراسان جنوبی که در جلسه مذاکره با والی فراه افغانستان سخن مي گفت، با بيان اين مطلب افزود: خراسان جنوبي در راستاي توسعه مبادلات بين منطقه اي، آمادگي خود را براي سرمايه گذاري مشترك با كشور افغانستان در بخش هاي مختلف اعلام مي كند.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان جنوبي،محمد مهدي مروج الشريعه شنبه شب در ملاقات عبدالبصير سالنگي والي فراه جمهوري اسلامي افغانستان افزود: امکان تشكيل شركت هاي مشترك سرمايه گذاري در حوزه هايي از جمله حمل و نقل، تامين منابع مالي و سرمايه گذاري، حوزه توليد به ويژه توليد هاي دانش بنيان، همكاري هاي مشترك با توجه به ظرفيت هاي دانشگاهي موجود در خراسان جنوبي و نوار غرب افغانستان به نحوي شايسته وجود دارد.
وی، با بیان اينکه تشکيل شركت هاي مشترك براي ورود به حوزه هاي IT و ICT يكي از مهمترين نيازهاي نوار شرق كشور است، افزود: ورود به تكنولوژي هاي اطلاع رساني، هم به لحاظ زيرساختي و هم نرم افزارهاي مورد نياز مي تواند يكي از پايه هاي مهم اين شركت هاي مشترك را فراهم كند.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: سابقه تاريخي ايران و افغانستان به ويژه با ولايت فراه و بخشي از هرات، نشان مي دهد تجار علاقه مندند در زمنيه تجارت هاي نوين و تامين مبادلات نيازمندي هاي دو طرف در جهت تامين منافع مشترک فعاليت نمايند كه اين امر پايه گذاري براي توسعه همكاري هاي في مابين را تسهيل مي نمايد.
وی اظهار داشت: با تشکیل شرکت هاي مشترك سرمايه گذاري، مي توان تاثيرگذاري را در كشورهاي همجوار به وسيله شركت هاي مشترك ايراني- افغانستاني تقويت نموده و اين مهم نيز براي توسعه مبادلات دو كشور و استان بسيار حياتي و راهگشا است.
مروج الشریعه، با بیان اينکه فرودگاه بين المللي بيرجند رو به توسعه است، يادآور شد: اين موضوع مي تواند به عنوان يک زيرساخت مناسب حمل ونقل براي بازرگاناني كه علاقمند به صادرات هوايي هستند مورد استفاده قرار گيرد.
وی افزود: زیرساخت هاي اقتصاد مرز در شرايط مناسب در حال انجام است و اکنون نيز بازرگاناني از دو کشور، از اين زيرساخت ها به ويژه در منطقه ويژه اقتصادي مرز ماهيرود استفاده مي كنند.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: قرارداشتن خراسان جنوبی در مسير بزرگراه هاي آسيايي، مي تواند فرصت مناسبي براي برقراري ارتباط با کشورهاي همسايه و دوردست باشد.
وی، ادامه داد: همچنین اين استان در مسير ترابري منطقه اي و بين المللي قرار دارد که مي تواند پل مهمي بين چابهار، بيرجند و سرخس ايجاد کند و با توجه به اينكه در هر سه نقطه فرودگاه بين المللي وجود دارد، بنابراين پايه اي اثرگذار براي تجارت از طريق ترابري هوايي است.
مروج الشریعه، افزود: ولایت فراه افغانستان، از نظر ما به عنوان يکي از کانون هاي بزرگ تجاري و تاجرپرور اين كشور از زمان هاي دور مطرح بوده است و در حال حاضر نيز در نقاطي از استان، تجار فراه افغانستان فعاليت دارند.
استاندار خراسان جنوبی در ادامه به دیگر ظرفيت ها و پتانسيل هاي استان اشاره کرد و گفت: خراسان جنوبي در مرکز محور ترانزيت شرق كشور واقع شده است.
وی ادامه داد: در این فاصله، يکهزار و ۸۰۰ کيلومتري، ظرفيت هاي مهمي در نوار شرق كشور در كريدور شمال و جنوب نهفته است كه براي تجار ايراني و افغانستاني فرصتي ارزشمند براي توسعه مبادلات تجاري را فراهم مي كند.
مروج الشریعه، تاکید کرد: مسئله ترانزيت در محور چابهار به سرخس كه خراسان جنوبي در مركز آن است، يكي از محورهاي مهم براي همكاري هاي تجار افغانستاني و ايراني به ويژه در محدوده خراسان جنوبي براي حمل و نقل كالا و مبادلات مي باشد.
وی اضافه کرد: این محور مي تواند پايه اي براي توليدات مشترک به وسيله شركت هاي مشترك سرمايه گذاري براي صادرات به كشورهاي اطراف به ويژه كشورهايي كه مي تواند در پهنه جهان اسلام هدف صادارتي قرار گيرد، باشد.
استاندار خراسان جنوبی افزود: بخشی از نيازمندي هاي افغانستان از مرز ماهيرود خراسان جنوبي تامين مي شود.

** هنوز برخی پتانسیل هاي مرز به فعليت کامل در نيامده است
استاندار خراسان جنوبی در بخش دیگري از سخنانش، با تاکيد بر اينکه برخي امكانات مرزي به فعليت كامل در نيامده و قابل مذاكره است، عنوان كرد: مرز يزدان كه بخشي با ولايت هرات و بخشي با ولايت فراه مبادلات تجاري داشته، مرز دوكوهانه و امكان زيرساختي و سايت گمركي آن و مرز ميل ۷۳ امكاناتي در اختيار هر دو طرف قرار داده است.
مروج الشریعه اضافه کرد: این مرزها سابقه هاي طولاني و ديرينه اي در مبادلات تجاري داشته اند که هنوز بخش مهمي از اين ظرفيت ها به فعليت كامل در نيامده است و مي تواند فرصت مناسبي براي تجار طرفين فراهم كند.
وی، به چند عامل به عنوان محورهای توسعه خراسان جنوبي اشاره کرد و گفت: يکي از اين محورها، تبادل اطلاعات فني، تكنولوژي و تكنيكي علاوه بر همكاري هاي دانشگاهي است.
استاندار خراسان جنوبی اضافه کرد: علاوه بر این مي توان از ظرفيت شرکت هاي دانش بنيان به عنوان شركت هاي نوآوري، فناورانه و مبتني بر نيازهاي روز علمي جهاني استفاده كرد.
وی گفت: چند موضوع و پتانسل مهم در خراسان جنوبی وجود دارد که امکان همكاري مشترك بيشتر بين افغانستان و ايران به ويژه خراسان جنوبي را فراهم مي كند.
مروج الشریعه، تولید انرژي هاي تجديدپذير را يکي از پتانسيل هاي مهم خراسان جنوبي دانست و گفت: با توجه به شرايطي که در ولايت فراه و اين استان است، براي استقرار پنل هاي خورشيدي با استفاده از انرژي هاي خورشيدي براي تامين برق مورد نياز مي توان سرمايه گذاري كرد.
وی عنوان کرد: در حال حاضر در خراسان جنوبی سرمايه گذاران داخلي و خارجي متعددي از جمله چيني ها اين مهم را هدف گذاري کرده اند؛ چون وزارت نيرو خريدهاي تضميني برق توليدي براي سرمايه گذار فراهم كرده است.
استاندار خراسان جنوبی یادآور شد: وقت آن است که تجار بزرگ ايراني و افغانستاني نيز علاوه بر کار تجارت به سرمايه گذاري در اين زمينه هم بپردازند.
وی، وجود معادن را از پتانسیل هاي مهم خراسان جنوبي عنوان کرد و گفت: وجود معادن فلزي و ساير عناصر از جمله سنگ هاي ساختماني زمينه مناسبي براي انجام کارهاي مشترك است.
مروج الشریعه، به تولیدات کشاورزي به عنوان يکي ديگر از ظرفيت هاي استان اشاره كرد و گفت: در برخي محصولات از جمله زعفران، برند جهاني داريم و همچنين عناب و زرشك، محصول خاص اين منطقه است.
وی، با بیان اينکه کانادايي ها خراسان جنوبي را به نام زرشك آن مي شناسند گفت: اهالي اين كشور به تمام مزايا و امتيازات درماني و تغذيه اي اين گياه ارزشمند پي برده اند.
استاندار خراسان جنوبی افزود: برخی توليدات صنايع استان هم در حوزه تجارت و هم در حوزه توليدات انحصاري شامل سيمان، کاشي و سراميک ، لاستيك خودرو، زغال سنگ و … براي استفاده در بازار افغانستان قابل طرح است.
وی، صنایع دستي را از ديگر ظرفيت هاي هاي استان خراسان جنوبي بيان کرد و گفت: اگر قرار باشد بتوانيم امتيازات اين دو استان هم مرز و مجاور را به دنيا اثبات کنيم،همكاري در حوزه صنايع دستي براي معرفي محصولات صنعت دستي هر دو منطقه با تشكيل شركت هاي مشترك مورد تاكيد است.
مروج الشریعه اظهار داشت: یکي ديگر از ظرفيت هاي مهم خراسان جنوبي، حوزه گردشگري است و هر ساله توريست هاي زيادي از کشورهاي مختلف به ويژه اروپا به اين استان سفر مي كنند.
این گزارش حاکیست؛ در پايان اين نشست، براي تشکيل كارگروه مشترك راهداري و حمل و نقل، كارگروه توليد و اقتصاد شامل بخش هاي صنعت، معدن و تجارت، كارگروه كشاورزي، كارگروه عمران و توسعه شهر، بين دو استان اعلام آمادگي شد.
گفتنی است؛ سفر والی فراه افغانستان و هيات همراه با هدف تحکيم و گسترش روابط اقتصادي و تجاري اين استان با ولايت فراه صورت گرفته است.

keyboard_arrow_up
آخرین اخبار