تاريخچه جهاني گراميداشت روز شهرسازي
روز هشتم نوامبر در سال ۱۹۴۹ توسط پرفسور کارلوس ماريا دلاپائولرا ، استاد فقيد دانشگاه بوينوس آيرس آرژانتين همزمان با افتتاح انستيتو مطالعات مسائل شهرسازي دانشگاه، تحت عنوان روز جهاني شهرسازي (World Town Planning Day) ثبت گرديد.
وي هدف اصلي خود را از نام گذاري چنين روزي پيشبرد و بالابردن علاقه به مباحث شهرسازي در ميان عامه مردم و متخصصان در مقياس هاي محلي، ملي و بين المللي عنوان نمود.
در طي ۶۰ سالي که از برگزاري اولين مراسم بزرگداشت اين روز مي گذرد، تعداد کشورهاي برگزار کننده مراسم در اين روز در جهان به بيش از ۳۰ کشور رسيده است. اين مراسم به طور جداگانه اي درکشورهاي مختلف برگزار مي گردد اما برخي نهادهاي بين المللي حامي اين جريان هستند که مهمترين آنها ISOCARP يا جامعه بين المللي برنامه ريزان شهري و منطقه اي مي باشد که محل دفتر مرکزي آن در شهر لاهه هلند مي باشد.
تاريخچه داخلي
گراميداشت روز جهاني شهرسازي براي اولين بار در کشور در آبان ماه ۱۳۸۳ در قالب يک نشست تخصصي تحت عنوان رويکردهاي نوين در عرصه شهرسازي ايران و جهان برگزار گرديد. در مهر ماه سال ۱۳۸۴ در پيشنهادي به هيات مديره جامعه مهندسان شهرساز به برگزاري اين مراسم به طور فراگير و با مرکزيت جامعه مهندسان شهرساز در قالب همايش بزرگداشت روز جهاني شهرسازي اشاره شده بود. پيشنهادهايي که جهت تشکيل دبيرخانه دائمي برگزاري همايش روز جهاني شهرسازي از سال هاي قبل مطرح شده بود و با سرعت آهسته در حال شکل گيري بود، با تاکيد هيات مديره جديد جامعه مهندسان شهرساز ايران و اعضاء ساير نهادهايي که تا کنون در برگزاري مراسم مشارکت داشتند شکل جدي تري به خود گرفت و در طي جلساتي که با مشارکت نمايندگان نهادهاي: جامعه مهندسان شهرساز ايران، جامعه مهندسان مشاور ايران، انجمن صنفي مهندسان مشاور معمار و شهرساز، سازمان نظام مهندسي استان تهران، دانشگاه تربيت مدرس، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزي، دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقيقات در راستاي برگزاري فراگير مراسم بزرگداشت روز جهاني شهرسازي در سال ۸۶ برگزار گرديد. دبيرخانه موقت برگزار کننده مراسم قوام يافت و تاثيرات مثبت آن در برگزاري مراسم اين سال که در سالن اجتماعات جامعه مهندسان مشاور ايران صورت پذيرفت نماد عيني يافت. در اولين جلسه دبيرخانه بعد از برگزاري مراسم سال ۱۳۸۶، اعضاء کميته برگزاري همايش روز جهاني شهرسازي ضمن تحليل و جمع بندي نقاط مثبت و منفي مراسم برگزار شده، تدوين اساسنامه دبيرخانه دائمي برگزار کننده روز جهاني شهرسازی در دستور کار قرار گرفت و پس از تصويب آن جلسات بعدي در راستاي تدارک برگزاري مراسم سال جاري متناسب با اهداف دبيرخانه دائمي و شعار سال تشکيل گرديد. از سال ۱۳۸۶ به بعد روز جهانی شهرسازی در ایران به صورت مستمر و با حضور پرشور متخصصان این رشته برگزار گردیده است.
